Att ha sin egna vegetariska odling är drömmen för många. Ofta stannar dock ambitionerna där och verkligheten tar vid. Men detta behöver inte vara fallet och man måste inte vara en trädgårdsexpert för att lyckas. Som vegan är det enkelt att tillhandahålla delar av sin kost helt på egen hand. Det är dessutom roligt och det mest positiva är att du vet exakt var maten kommer ifrån. Du slipper oroa dig för gifter som använts, transporter och onaturliga tillsatser.
Enkla grödor att börja med
Vissa växter är enklare än andra att odla. Med lite kunskap går det att lyckas med det mesta men som nybörjare inom odling kan det vara bra att sätta igång med några enkla sorter.
- Lök är inte bara gott och nyttigt utan även förvånande lätt att odla själv. Sättlökar planteras med 10-15 centimeters avstånd och ger dig massor med lökar att använda i din veganska matlagning.
- Örter är snabbväxande och kräver väldigt lite omvårdnad. De behöver heller inte mycket plats och är perfekta som smaksättning.
- Sallad av olika slag kräver inte så mycket värme, vilket gör dem perfekta att odla inomhus eller på halvskuggiga platser utomhus.
- Rädisor tål att odlas tillsammans med andra grönsaker och ger en snabb skörd.
- Morötter växer som ogräs och är enkla att odla. Tänk bara på att inte sätta fröna för nära varandra eller gallra när dem börjat gro.
Inomhusodling
Alla har tyvärr inte tillgång till en stor trädgård eller ytor utomhus som lämpar sig för växtodling. Men även den som bor i lägenhet kan fixa sin egen hemmaodling. Fördelen är dessutom att du kan odla grönsaker inomhus året om utan att växterna fryser. Det som kan vara värt att tänka på är bara att det kan behövas lite extra ljus. För detta finns speciell växtbelysning med LED-lampor som imiterar solens ljus. På så vis kan du även ha dina odlingar stående precis vart du vill i hemmet även sommartid utan att behöva tänka på ljusinsläpp utifrån. De krukor som används bör ha hål i botten, vilken fungerar som dränering. Utan detta kan växterna kvävas av vattenansamlingen. När det gäller storlek på krukan är en bra tumregel att växten behöver ungefär lika mycket utrymme under jorden som ovan.
Utomhusodling
När frosten har lagt sig börjar det bli dags att sätta igång med utomhusodlingen. Först behöver du hitta en solig plats för växterna som du tänkt odla. Sedan ska jorden luckras upp. Detta kan göras genom att jorden vänds upp och ner. För större odlingar är harvar ett perfekt redskap som går lagom djupt ner i jorden. För vissa grödor är det också viktigt med extra näring i form av gödsel som du blandar med jorden eller lägger ovanpå. Tänk även på att vattna ordentligt vid tillväxtfasen.
Veganskt gödsel
Det finns flera olika alternativ till traditionellt gödsel. Kompostavfall är ett ypperligt exempel. För att påskynda fermenteringsprocessen kan du använda dig utav bokashiströ. Detta strös ovanpå avfallet och efter några veckor är materialet redo. Även löv och klippt gräs fungerar utmärkt som gödsel.