Alla är olika – så även veganer

För det första så är inte alla veganer av samma anledning. De flesta vågar vi säga är det på grund av djuren och kanske miljö. Men det kan så klart finnas andra anledningar och att beslutet tagits av flera av dessa.

En del veganer väljer att äta nyttigt och rent, kanske har det med miljön att göra då också? Och då äter de mest mat lagad från grunden och mycket rena grönsaker och frukter.

En del äter likadan mat som de gjorde när de åt kött, bara det att de nu bytt ut produkterna mot veganska sådana. Exempel: Köttfärssås med sojafärs, stuvade makaroner med havremjölk och sojakorv. Helt vanlig mat som de flesta hushåll äter helt enkelt.

Och så finns det de veganer som inte alls gillar: linser, nötter och fröer som många verkar tro att alla veganer gör. Och att maten endast består av dessa ting.

Poängen är att det inte finns en typisk vegan. Många köttätare verkar tro att det finns en stereotyp, och att man kan se på utsidan vem som är vegan. Och att dessa bara ”äter gräs”.

Men svaret är nej. Många är och ser ut precis som innan och den enda skillnaden är vad de stoppar i sig.

Veganer kan, om de vill äta precis likadan mat som innan. Till exempel kan veganer visst äta: pizza, godis, chips, kebabtallrik, julmat och allt annat som många verkar tro att man går miste om. Vi lever på 2000-talet. Det finns hur grymma substitut till allt som helst.

Om man är vegan, varför vill man då att allt ska efterlikna kött?

Ja även det är en fråga i köttvärlden. Som vi sagt ovan så är alla olika så det är upp till var och en att göra sina egna val.

Men så här är det. Många veganer slutar inte att äta kött för att de tycker att det är äckligt. Utan för att de har insett att det är fel att mätta sig på andras liv. Och där får man det enkla svaret på det.

Sedan är det en större möjlighet att alla kan äta liknande mat om det ser lika ut. Och framförallt så är det kanske mer intressant för folk att våga prova något nytt när det är något man känner igen men med en ny tappning, eller hur? Det underlättar ju även för de som inte är bekväma i köket, att veta vad sakerna ska föreställa och vad man använder substitutet till.

Fantastiskt att vi alla är olika och får göra precis som vi vill, va?

mts_wordx