Vin som passar till vegansk mat

Numera är det enkelt att laga vegansk mat. Det finns böcker om vegansk husmanskost och recept från en lång rad olika matkulturer. Om man har känslighet för olika sorters födoämnen, som soja eller gluten, är detta inte heller ett problem då det finns så många olika sorters veganskt protein att välja mellan som bas för måltiden. Men något som många undrar över är hur man ska hitta ett veganskt vin som också passar väl till måltiden.

Välj rätt vin

Ett vanligt dilemma inför middagen är att välja rätt vin. Man vill inte att vinets smak ska ”krocka” med måltiden, utan snarare förhöja och komplettera den. Ett knep är att prova två närliggande vin innan middagen, för att se vilket som passar bäst. Det finns också några allmänna riktlinjer, om man håller sig till dem brukar valet bli lyckat. Om måltiden innehåller mycket grönsaker och nötter passar det bra med ett gott rosévin till. För den som föredrar rött vin är det bra att veta att det fungerar väl tillsammans med bönor, nötter, linser och stekt lök. Många som redan är matlagningsfrälsta känner till att en gryta ofta förhöjs av en skvätt rött vin. Denna tumregel gäller också när vinet ligger i ett glas, snarare än i själva maten. Mustiga grytor och mer ”mastig” mat passar bra ihop med rött vin. Om du i stället tänker bjuda på en sallad, välj då ett lättare vitt vin. Exempel på vita viner som passar bra vid dessa tillfällen är Riesling och Sauvignon blanc.

Veganska vinsorter

För att hitta veganska vinsorter att välja mellan till en måltid är det bra att utgå från redan existerande listor. Där kan du hitta dina favoriter som sedan kan bli återkommande inslag till middagen. Expressen har en bra genomgång av hur du kan hitta veganska viner på Systembolaget. Den välkända veganska mattidningen Vego har också ett arkiv med artiklar som rekommenderar olika sorters veganska vin, en del av dem är också ekologiska. För den som vill ha alkoholfritt veganskt vin föreslår magasinet Vego sex alkoholfria bubbel, en bra lista med viner, fruktdrycker och cider att välja mellan för större variation.

För en etisk vegan är det naturligtvis oerhört viktigt att vinets hela framställningsprocess är fri från djurplågeri och utnyttjande av djur. Det är numera möjligt att söka efter veganska viner på Systembolagets hemsida. Men det saknas idag en internationell certifiering av veganskt vin, så viner kan vara veganska utan att det står på etiketten.

Sedan 2014 måste producenter inom EU ange på vinflaskans baksida om vinet innehåller spår av ägg eller mjölk. De flesta veganer brukar anse att även om mat eller vin innehåller ”spår av” animalier så är det ändå veganskt, men det kan vara värt att känna till. När vinet klarnas brukar man ofta använda animaliska produkter, som gelatin. Det animaliska proteinet attraherar partiklar i vinet, och sjunker ner till botten. Dessa produkter som avlägsnas ur vinet efter klarningen kan dock finnas kvar i vinet, och de skrivs inte ut på baksidan av vinflaskan.

mts_wordx