Veganska substitut till kött

Som du förhoppningsvis läst i tidigare artiklar här så har vi nämnt att det finns massvis med bra och goda substitut till allt idag. Substitut till exempelvis: Kött, kyckling, fisk och korv.

Så här kommer vi gå in på detta mer och berätta om vad för typ av substitut som finns på marknaden och vad många av dom är gjorda av till skillnad mot vad du kanske är van vid som köttätare.

Många köttsubstitut idag är gjorda av sojabönor. Det är ett av de vanligaste sätten att framställa produkterna av och kanske det som flest har koll på.

Sojabönor blir till veganska substitut som: Färs, filéer, bacon, korv, kyckling, fisk m.m. Hur fantastiskt är det inte att man från en produkt kan göra massor av andra produkter med helt olika inriktningar och konsistenser?

Ytterligare ett substitut istället för kött som du kan göra helt själv är något som kallas seitan, vilket är gjort på glutenmjöl – tvättat mjöl. Det tar lite tid att göra seitan men kan vara så värt det när resultatet är färdigt. Se till att ha en dag att kunna hålla till en del i köket bara. Men mestadels sköter den sig själv.

Man kan köpa färdigt gluten på påse i butik eller om man som vissa vill komma undan ännu billigare eller göra mer själv- tvätta ditt egna vetemjöl. Men enklast är såklart att köpa färdigt gluten.

En del gör seitan endast på gluten, kryddor, buljong och andra vätskor. Och andra blandar i exempelvis vita bönor i smeten.

Vad man väljer och speciellt vilka kryddor man använder beror på vad man vill att det färdiga resultatet ska bli.

Seitan blir till substitut som:

  • Julskinka
  • Stek
  • Korv
  • Salami
  • Kebab

Något som känns väldigt relevant just nu är väl att prova göra julskinka av seitan till den stundande julen.

mts_wordx