Vegansk mat

Det har blivit alltmer populärt att äta vegetariskt men framförallt fler personer börjar även äta veganskt! Det har blivit både trendigt och ett ställningstagande mot djurindustrin men även för klimatet. Positivt är också att Lantbrukarnas Riksförbund i princip årligen rapporterar att det skett en ökad försäljning av frukt och grönt, så vi går åt rätt håll mot att äta mer klimatsnällt och hälsosamt!

I tidningen Metro skriver man om att det finns lika mycket protein i bönor som det gör i kött. Det är dock inte direkt jämförbart utifrån hur mycket livsmedlen väger, detta för att bönor ofta är torkade och kött, ja det är ju sällan torkat.

Man måste, för att kunna jämföra, basera på den torra vikten men jämföra med vikten och innehållet efter tillagning. Exempelvis om man har 100 gram rå entrecôte och 100 gram torra bönor. Efter tillagning skulle det bli entrecôte 86 gram kött och och bönor 244 gram bönor. Sen kan du räkna ut proteinet! Dock anses det vara bättre ur både hälsosynpunkt men även miljösynpunkt att äta bönor. Innehållet i bönorna utgörs även av massa hälsosamma ämnen som fibrer och varianter av kolhydrater vilket är positivt för de goda bakterierna i tarmen.

Även om det kanske är tråkigt att gå och handla så kan man göra det till en bra rutin genom att inte gå och småhandla varje dag utan skriva en gedigen handlingslista och åka och storhandla. Det går att kolla in matkassetopplistan för att få inspiration och kunna beställa hem matkassar smidigt. Vem vill spendera flera timmar i veckan på att handla!? Jag tror att alla tackar nej till att gå till affären mer än nödvändigt. Dock är det mycket lättare att handla veganskt väl på plats i affären. Eftersom bönor, linser och ärtor ofta är torkade så kan man köpa mycket större mängd utan att det blir dåligt. Så faktiskt, för att slippa handla så ofta kan det veganska livet vara en fördel!

Men varför ska man äta vegansk mat? Tidningen Mitt Kök skriver om flera bra skäl till att äta vegansk mat.

  • Bra för miljön

Genom att äta vegansk mat så bidrar det till mindre växthusgaser. Idag släpper varje svensk ut 1,8 ton växthusgaser per år. Om varje svensk istället åt veganskt skulle den siffran vara 1,2 ton per år.

  • Billigare

Frukt och grönt är faktiskt väldigt mycket billigare om man jämför med kött. Genom att köpa torkade bönor, linser och ärtor kan man komma undan billigt.

  • Behålla vikten

University of California genomförde en studie där de jämförde viktnedgång hos de som åt kött och hos veganer. Resultatet visade att veganerna gick ner 7,5 kilo mer än jämförelsegruppen i genomsnitt.

  • Djur

Behövs det ens skrivas någonting här? Att äta veganskt är såklart väldigt snällt mot djuren. Win-situation för både dig och djuren!

  • För kroppen

Om man äter för mycket rött kött och/eller charkuterier så är risken större att drabbas av cancer i exempelvis tarmarna visar forskning på området. Det finns flera experter som vill sänka den rekommenderade mängd kött i veckan från 500 gram till 300 gram.

mts_wordx