Varför vegan?

På samma vis som de allra flesta människorna finner att människans lika värde borde vara en självklarhet, borde även alla levande individers liv anses vara det med. Människan har sedan urminnes tid ätit kött påstår man, och inte heller är det helt falskt, men att människans tänder och matsmältning skiljer sig extremt från vanliga rovdjur tyder på att vi människor inte alls är i behov av att äta just kött.

Detta är något många människor förvisso har kommit till underfund med då 1 av 5 svenskar idag väljer att äta vego. Det vill säga, både vegetarisk och veganskt.

Vegan som livsstil

Att vara vegan är en livsstil och ett val man väljer att göra. Man plockar bort all animalisk produktion ur sitt matsystem, oavsett om det är kött, mejeriprodukter eller ägg. Detta är för att man anser att djuren är sin egen och ska ha rätt till sin kropp precis som människan har.

Mjölken som korna producerar ska gå till kalven, inte oss människor. Människan ska inte heller genetiskt ingripa och modifiera hur djuren är uppbyggda och ska se ut för att vi människor ska få mer kött på tallriken.

Många som väljer denna livsstil är väldigt måna om att uppmärksamma det offentligt både på dejtingsidor och på sina övriga sociala medier med beteckningen ”Vegan” i sin självbiografi. På så vis kan man lära känna fler människor som är likasinnade som en själv.

Varför bli vegan?

Att bli vegan är ett sätt att förhindra andra levande individer från lidande. Vi vet idag att kor, grisar, får, lamm, kycklingar och alla andra djur som dagligen slaktas, känner. Precis som våra egna sällskapsdjur har alla dessa ”slaktdjur” också en stark relation till sina skötare och familjemedlemmar. Men trots detta blir dem inte behandlade på samma vis, då deras öde är ämnat för att hamna på någon människas tallrik, trots att de kanske inte ens är sjuka eller döende. Vilket är både ett vidrigt och inhumant beteende av människan.

Vår vision på Vegmat är just att kunna inspirera alla som har planer på att bli veganer men också redan de som är veganer att laga god mat utan att något djur ska behöva komma till skada. Vi kommer att ge rik information om hur man kan gå tillväga om man vill testa på veganlivet men också om vad man behöver få i sig för att kunna ersätta viktiga mineraler, vitaminer och andra ämnen som kroppen behöver när man väljer bort animaliska produkter.

Även fast många människor tror att veganer är ett löjligt hipsterfenomen så vet vi att det är en hållbar livsstil både för miljön och framtiden, men även för djurens skull. Det finns inga negativa faktorer med veganism, vilket vi hoppas att allt fler människor kommer förstå med rätt kunskap.

mts_wordx