Vad är veganism/vegansk mat?

För många har det förmodligen börjat ljusna med vad veganism och vegansk mat är för något. Men för en del kan det kanske vara något nytt. Och för många är det lite rörigt med alla begrepp: vegan, vegetarian, lakto-ovo vegetarian och så vidare. Därför kommer vi nedan att gå igenom vad veganism och vegansk mat innebär.

Till att börja med så innebär veganism att man är vegetarian men med ett steg längre, (vilket kommer lite längre ned). Att vara vegan/vegetarian innebär att man inte äter eller förtär några som helst produkter som kommer från djur. Det vill säga, exempelvis inte: Kött, fågel, fisk eller mejeriprodukter. Inte heller insekter eller exempelvis honung.

Nu kanske du blev lite fundersam och tänkte – honung det kommer ju inte från djur? En person som är vegan äter inget som är animaliskt eller kommer från ett djur. Honung är vill säga som mjölk, (bortsett från att mjölken då är till för kalven egentligen). Det är utnyttjandet av djuret som det är frågan om i det fallet. Honung skulle inte finnas om det inte vore för bina. Då det helt enkelt är deras spya som är själva honungen som dom då har samlat på sig stora mängder av, och då av en anledning och inte för att människan ska ta den, givetvis. Därför äter inte veganer detta då det är något som tillhör djuren.

Veganism är ett levnadssätt där man inte utnyttjar djur. Man lever efter att undvika att ge djur onödigt lidande, så gott man kan. Med så gott man kan menas det att det är svårt att vara helt perfekt, så visst kommer man förmodligen råka trampa på en myra, eller att en fluga omkommer i trafikens hastigheter någon gång under livet. Man kan inte göra mer än så gott man kan.

Men en som är vegan utesluter inte bara animalier i mat (som en vegetarian). Utan helt och hållet gällande allt! Av samma anledning som gällande maten.

En vegan använder sig alltså inte heller av kläder eller andra typer av material som ull, silke, päls, dun och så vidare. Sedan finns det även animalier i smink, hudvård, hygienartiklar m.m. och då väljer man som vegan produkter som är hundra procent fritt från animalier. Dock så är en viktig detalj också att välja produkter som inte är djurtestade.

Summan av det hela är att om man är vegan så undviker man alla produkter med animalier vare sig det är mat eller kläder. För att det helt enkelt tillhör djuren och man inte väljer att äta sig mätt eller klä sig varm på andras bekostnad när det finns andra alternativ som fyller samma funktion och är fullt lika bra. Och visst låter inte det helt ologiskt?

mts_wordx