Tempeh – underskattad proteinbomb

Fermenterade livsmedel har blivit oerhört poppis de senaste åren och många matintresserade experimenterar gärna med att lägga in sin egen surkål och kimchi, baka surdeg eller brygga sin egen öl och kombucha. För veganer är tempeh en fermenterad delikatess och ett mindre känt alternativ till bönor, linser, tofu och andra proteinrika, sojabaserade produkter. Precis som tofu är det gjort på sojabönor, och liksom tofu har det sitt ursprung i Asien, men skillnaden mellan de båda består i att sojabönorna vid tillverkning av tempeh får jäsa med hjälp av mögelsvampen Rhizopus oligosporus i ett par dygn. Tanken på att äta mögel känns kanske inte så aptitlig, men det är egentligen inte konstigare än att äta mögelost till exempel. Resultatet blir ett proteinrikt block av sammanpressade bönor som smakar nötaktigt och med en något fermenterad karaktär som sedan kan användas som vilket köttsubstitut som helst, till exempel för att stekas i skivor eller smulas sönder och användas som bas i biffar och bollar. Det drar också gärna åt sig smaker och passar därför bra att marinera.

Tempeh är en riktig hälsobomb, inte bara för att det är gjort av soja, vilket kan minska risken för till exempel bröstcancer hos kvinnor och prostatacancer hos män, utan också för att det liksom andra fermenterade livsmedel innehåller probiotika, vilket bland annat hjälper till att balansera tarmfloran och stärka immunförsvaret.

Ett billigare alternativ till att köpa färdig tempeh i butik är att göra sin egen. Det går även att göra tempeh av andra baljväxter än sojabönor, som till exempel gula ärter, svarta bönor eller jordnötter. Det är förstås inte alldeles enkelt, men för den äventyrliga hemmakocken kan det bli en spännande utmaning!

För den som aldrig testat tempeh förut men är nyfiken på hur det smakar kan det vara bra att börja med något som känns välbekant för att vänja sig vid den fermenterade smaken. Varför inte testa rökig tempehbacon till exempel?

Ingredienser

  • ca 400 g tempeh (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 1 dl soja
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk agavesirap eller lönnsirap
  • 1 msk liquid smoke

Börja med att skära tempehn i tunna skivor. Vispa ihop soja, vinäger, sirap och liquid smoke. Lägg tempehskivorna i en avlång ugnsform och häll över marinaden, var noga med att alla skivor blir täckta. Ställ sedan in formen i kylskåpet och låt tempehn marineras i några timmar eller över natten. För att tillaga skivorna kan du antingen steka dem i stekpanna med olja, eller lägga dem på en plåt med bakplåtspapper på och sätta in dem i ugnen, 180 grader i 15 minuter, sedan vända på dem, och sedan ytterligare 15 minuter. Baconet smakar exempelvis bra på mackor, i sallader, på pizza eller i pastasåser.

mts_wordx