Hälsa/myter

En del köttätare gillar att provocera veganer. Om det är för att de har ett behov av att provocera andra människor eller om de helt enkelt egentligen kanske själva är lite avundsjuka för att de inte är så starka i sig själva att välja bort djurprodukter även fast de vill. Det vet man inte.

Ett vanligt argument är att människan är skapad till att äta kött, vilket inte stämmer då vi är en art som är allätare.

Många gillar även att ifrågasätta hur en vegan ska få i sig protein och näring och menar i princip att det bara finns i kött. Och självklart är det inte heller så. Protein och näring finns i mycket, så som bönor, grönsaker och växtmjölk m.m.

Minns du inte när du var barn och föräldrar eller mor och farföräldrar sa: ” glöm inte grönsakerna så du får i dig näring och blir stor och stark”. Det kan vara just en sådan person som sa dessa saker till barn som nu ifrågasätter och provocerar veganer. Ironiskt va?

En sak till som många köttätare säger är att vi människor ska äta kött för att vi alltid gjort det.

Svaret är både ja och nej. Vi ska eller bör ingenting men de flesta av oss är uppväxta med animaliska produkter och visste inget annat när vi var barn. Det var ingen som frågade oss om vi ville vara köttätare, eller hur? Så där är svaret ja men nu kan vi välja annat om vi vill.

I och med att de flesta av oss som sagt är uppväxta med kött och att det är normen i samhället så kan den största förändringen så klart bli att ställa om vårt levnadssätt och vänja oss vid andra smaker och konsistenser. När man vant om sig till att inte längre förtära djurprodukter så är det inga som helst konstigheter.

Det enda du behöver ha koll på är vad du bör ha i dig för din hälsas skull, och att äta varierad kost.

Väljer du att inte äta varierad kost eller att ha bra koll på vad kroppen behöver så kan kosttillskott som b12, D-vitamin och liknande vara bra. Även om D-vitamin alltid är bra för oss i Sverige att äta.

En del har även en mage som inte smälter maten så bra. Det kan exempelvis vara ett visst kött, och därför kan vegansk mat vara enklare för magen att ta hand om.

mts_wordx