Det veganska utbudet på restauranger

Det skiljer sig från stad till stad vilka städer som är mest veganvänliga och har hakat på spåret.

I och med att efterfrågan på veganska produkter ökar så ökar också utbuden på restaurangerna sakta men säkert.

Den typ av restaurang som verkar ta sig an veganismen mest är pizzerior runt om i Sverige. Det finns massvis med pizzerior som gjort stora veganska menyer med tio-tals pizzor, pastarätter och kebabrätter.

En del restauranger och lite dyrare och finare sådana har åtminstone en vegansk rätt på menyn. Medans vissa andra inte har det på menyn men har istället så att de kan laga till något på beställning.

Vill man dock vara helt säker på att maten man får är helt vegansk så är det säkraste valet att gå till en restaurang som har några rätter på menyn d.v.s. att de då bör ha koll på att dessa är helt veganska. För det är inte helt ovanligt att kockar ibland har noll koll på veganism, och som då serverar mejeriprodukter, honung och liknande.

Men man ska inte vara för negativ för visst går världen framåt och så även i restaurangbranschen. Det finns idag bra alternativ till veganer. Men allt kan bli bättre, eller hur? Så lite negativt måste få nämnas.

För det är ju så här att det idag finns hur bra substitut som helst för kött, fisk, ost och andra typer av mejerier m.m.. Men det är tyvärr alldeles för sällan dessa eller liknande egengjorda på restaurangen som serveras!

Det är ofta och på för många restauranger som det serveras ungefär samma saker – potatis, rotfrukter eller sallad. Utan sås eller annat trevligt till.

Och det är för ofta sällskap blandat med köttätare och veganer går på restauranger och får betala samma pris för maten när köttätarna får fulla tallrikar med kött, någon typ av potatisrätt, sås och något grönt. Och veganerna får torra rotfrukter eller en sallad, utan sås.

Poängen är att restauranger inte använder sig av substituten som finns eller gör egna för att kunna servera likvärdig mat eller åtminstone en vettig tallrik med mat som är värd pengarna. Restaurangerna vet att veganerna snällt får betala för den ”överraskning” de får. Och problemet landar ju då i att man inte går ut på restaurang och äter för att betala för sämre mat än vad man äter hemma. Charmen är ju ofta att komma ut och ha trevligt och äta något extra gott, och rätter man själv kanske inte kan göra utan kockkunskaper.

Inte verkar många restauranger heller veta att veganer äter pasta, ris och potatis. Och inte att glömma sås.

Man kan veganisera alla typer av maträtter, så den restaurang som gör en meny där varje ursprunglig rätt på menyn även erbjuds vegansk kommer nog att göra succé. Bättre ställe för ett blandat sällskap lär inte gå att hitta. Och det gör förmodligen att andra vågar sig på att smaka och blir nyfikna på maten också. För rotfrukter är inget nytt för någon.

mts_wordx