Bönor & ärtor i all världens former

Det finns många fördelar med att vara vegan, givetvis fördelar för djuren men även för människan. Något som kan verka som en nackdel för den nyblivna veganen eller för den som funderar på att bli vegan, är att det inte finns så mycket färdigrätter och att det kan vara svårt att hitta enkla recept. Egentligen finns det ganska gott om recept numera, men vanor kan vara svåra att bryta och då kan det vara en bra idé att börja med några grundrecept så att du får in tänket på vad du kan behöva ha hemma och slipper handla inför varje måltid. Här tänkte jag gå in lite mer på kikärtor och svarta bönor, då man kan göra otroligt många goda måltider, och efterrätter med för den delen med dessa ingredienser. Dessa kan vara nog så goda även för en vegetarian eller allätare, så var inte rädd för att prova nya veganska maträtter även om du inte är vegan.

Att bjuda på vegansk mat

Oavsett om du är vegan själv eller ej, så kan det finnas tillfällen när du vill laga vegansk mat. Det kan kännas knepigt om en vegansk familjemedlem eller vän kommer på besök och man vill laga god vegansk mat utan någon som helst erfarenhet. Det är dock svårt att hitta färdiga veganska bakverk så vill du ha en tårta bör du beställa den eller baka den själv, du kan köpa dekorationsverktyg på dintårta för att lyxa till det lite extra. Där hittar du faktiskt även vegan cake-pops. Jag kommer inte att gå in på hela recept, men nedan kan du istället se lite inspiration om en fantastisk böna & en ärta.

  • Kikärtor. Då kikärtor inte smakar särskilt mycket, är de utmärkta till olika grytor och tillsammans med lite grönsaker får du enkelt ihop en god gryta eller soppa med mycket protein. Du kan även rosta kikärtorna i ugn och krydda dem för att ha som snacks. Man får inte heller missa vegansk hummus gjord på kikärtor. Men vidare till efterrätten, här kan du faktiskt göra riktigt god chokladmousse med choklad, någon vegansk sirap och spadet från kikärtor på burk.
  • Svarta bönor. Svarta bönor är något sötare i smak och passar utmärkt till en vegansk chiligryta med lite hetta. Därutöver går det att göra riktigt goda hamburgare med svarta bönor, vilket är perfekt för dig som inte vill köpa färdiga veganska hamburgare utan istället få krydda dem från grunden. Till efterrätt kan du göra goda chokladbrownies. Här använder du bönorna och inte spadet, det krävs dock lite fler ingredienser än för chokladmoussen ovan så du får ge dig ut på receptjakt.

Kikärtor och svarta bönor är två bra grundingredienser som du kan göra väldigt varierade grytor och burgare av. Lär dig några grundrecept och variera med olika kryddsättningar, så går dessa veganska rätter säkert hem även hos allätaren på besök.

mts_wordx