Är det dyrare att vara vegan?

Nu ska vi ta upp något som det pratas och spekuleras en del om, kostnaden.

Det finns nämligen de som säger och tror att det är dyrare att vara vegan än att vara köttätare. Det är både köttätare som endast är ute efter ytterligare ett argument att använda sig av, men det kan så klart också vara de som är sugna på att gå över till veganskt men fått för sig att det skulle vara dyrare av någon anledning. Därför ska vi nu försöka att klargöra detta lite.

Att vara vegan blir inte per automatik dyrare än vad det är att vara köttätare. Precis som när man äter animaliska produkter så har man möjligheten att välja att leva till exempel: lyxigt, snålare eller någonstans där i mitten. Helt upp till var och en av oss att välja detta. Eller så kanske plånboken får bestämma.

Sedan får man inte glömma att folk blir veganer av helt olika anledningar, antingen av en eller flera.

Det kan vara av hälsoskäl, för djurens skull eller på grund av miljön. D.v.s att den som är det av miljöskäl kanske föredrar att handla ekologiskt, vilket ibland kan kosta några kronor extra. Men det är ju precis likadant som när man äter kött och väljer ekologiskt.

Även inom veganmat så finns det ”finare” produkter precis som man ofta anser att vissa köttprodukter är finare än andra och då även kostar lite mer.

Sedan finns det såklart motsatsen till detta också, alltså billigare produkter.

Det är alltså precis samma sak som med animaliska produkter. Du väljer själv hur du vill och kan leva, och så även när det gäller mathandlingen.

Dock så är en fördel med vegansk mat att du kan göra många olika köttsubstitut själv. Och således komma undan lite billigare mot om du skulle handla det i butik. Du kan göra både veganska mjölkprodukter och köttsubstitut själv exempelvis.

Väljer du att leva så billigt som möjligt och dessutom göra så mycket du kan själv och laga mat från grunden så är det snarare billigare eftersom de som äter kött inte kan skapa sitt kött själva och det är få som är ute i skogen och jagar själva.

är det dyrare att vara vegan?, nej.

mts_wordx