Köttfärssås på veganska

Att äta veganskt kan vara både gott och billigt på samma gång. Här hittar du recept på en smaskig Bolognese du kan ha till pastan. Har du just blivit vegan eller vill du prova lite vegansk mat som är enkel och lättlagad? Det finns många orsaker till att prova vegansk mat. Kanske kan man byta ut köttet en dag i veckan för att rädda djuren. Den traditionella rätten spaghetti och köttfärssås är ofta en klassiker bland både barn och vuxna. Här har du ett recept som passar fint till pastan, en sås gjord på gula ärtor istället för köttfärs.

Ingredienser till 4 portioner:

3 dl gula ärtor som blötläggs dagen innan

1 gul lök

ett par klyftor vitlök

1 eller en halv buljongtärning

1 msk paprikapulver

1 msk tomatpuré

ca 2 dl riven kålrot eller morot

1 burk krossade tomater

2 dl havregrädde

2 msk fryst basilika

2 dl vatten

salt, peppar och en liten dutt chilipulver

Tillagning

1. Blötlägg ärtorna minst 12 timmar innan matlagning

2. Finhacka lök och vitlök och fräs den i olja tillsammans med paprikapulvret.

3. Häll av vattnet ifrån ärtorna och mixa dem. Häll i ärtfärsen i stekpannan och blanda med löken.

4. Lägg i tomatpuré, krossade tomater, smula i buljongen och häll i vattnet. Låt det puttra på medelvärme.

5. Skala och riv kålrot eller morötter.

6. Lägg i kålrot eller morot samt kryddor.

7. Sätt igång pastavattnet och koka pastan.

8. Häll i havregrädden i såsen och rör om. Låt puttra lugnt till pastan är klar.

Efter en god middag kan det vara gott med lite efterrätt. Man kan lyxa till vardagen lite grann utan att ha dåligt samvete, det är inte bara helgerna som ska kännas lite finare. Som efterrätt passar en vegansk kladdkaka alldeles utmärkt.

Efter all matlagning har man oftast tvättat händerna ett antal gånger och för att inte riskera att händerna torkar ut och huden blir torr och narig kan man se till att ha lite Canoderm hemma. Det är en bra hudkräm som finns receptfritt på apoteken. Den finns både på tub och med pumpflaska. Ta hand om dig och din kropp. Att smörja in händerna efter att man har diskat undan efter middagen kan också bli en välgörande ritual som signalerar att man är klar i köket för stunden, kan slappna av och sätta sig och vila i soffan en stund medan handkrämen får göra verkan.

Det är inte helt ovanligt att vegansk kost kan ge lite obalans bland fettsyrorna i kroppen, vilket påverkar hudens spänstighet bland annat. Det kan ge torra händer som behöver återfuktas ofta, och canoderm binder vatten och förebygger vissa exem, vilket gör hudkrämen till en riktigt bra och prisvärd produkt.

mts_wordx