Vegansk smulpaj

Veganer gillar givetvis också att gotta sig ibland, precis som alla andra. Så här tänkte vi dela med oss av ett recept på en smulpaj för lite inspiration till gott fika. Antingen till den som själv är nyfiken och vill prova eller till den som snart får en vegan som gäst på middag och vill bjuda på något gott till denne. Det positiva är också att det är väldigt smidigt och enkelt att göra smulpaj och även i vegansk tappning. Men det är också något som går att förbereda i förhand och sköter sig själv i ugnen, vilket kan vara en fördel ibland.

Smulpaj

Välj själv vilken typ av frukt eller bär du föredrar. Exempel: blåbär, smultron, jordgubbar eller rabarber. Eller blanda flera om så önskas.

I receptet nedan använder vi oss av blåbär och smultron.

  • 250g smultron
  • 250g blåbär
  • 1½ dl socker

Till smuldegen

  • 3½ dl havregryn
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200g smör

Du kan redan nu ställa fram smöret så att det hinner bli rumstempererat.

Skölj smultronen och blåbären om de är färska. Men frysta går utmärkt det också om så önskas. Sprid ut smultronen och blåbären i en pajform och strö sedan över sockret. Se till så att det blandas överallt.

Fördela smöret i mindre bitar och blanda ihop det med resterande ingredienser i en bunke tills du får en ordentlig deg. Som du sedan kan smula över smultronen och blåbären i formen.

Grädda i ca 20 minuter (beroende på ugn) tills pajen fått en brun och fin färg. Man kan också se genom att blåbären och dess saft puttrar när det är färdiga.

Servera med vegansk: vaniljglass, vaniljsås eller en skvätt grädde.

Hoppas det smakar!