Vegansk mat i en stekpanna

Goda nyheter för studenter och andra trångbodda: du behöver inte en ugn eller avancerad köksutrustning för att laga smarrig vegansk mat. Egentligen kommer du väldigt långt med en kastrull, en kniv, en skärbräda, en stekpanna och en potatisskalare. För en student kan det vara bra att veta att grundutrustningen inte behöver kosta multum. På nätet kan man hitta många fina stekpannor för en lagom peng, perfekta för veganska middagar. Här kommer några förslag på vad man kan laga.

Panerad tofu, ris och stekta grönsaker

Börja med att koka en gryta ris. Skär ett paket tofu i tjocka skivor. Vänd dem först i en blandning av mjöl och örtsalt, sedan i ett fat med havregrädde eller motsvarande, och därefter doppar du dem i rostade sesamfrön. Hetta upp generöst med olja i stekpannan och stek tofun så att den nästan blir friterad. När den är härligt gyllengul är den klar. Lägg den åt sidan och stek valfria grönsaker. Det är gott med broccoli, klyftad rödlök, röd och gul paprika och sedan en skvätt sesamolja och soja på det, men vill du köra latversionen kan du ta en påse frysta wokgrönsaker. Det är smarrigt det också. Smaksätt gärna med lite hackad ingefära och en pressad vitlöksklyfta.

Veganska plättar

Använd en plättlagg om du vill imponera på dina kompisar vid helgfrukosten. Vem blir inte glad av nygräddade plättar? Kanske tänker du att plättar är mest ägg och mjölk, vilket du som vegan inte äter. Men fler good news: veganska plättar går lätt som en plätt att göra. Och blir supergoda. Du behöver faktiskt inte ens ett vegansk recept, utan kan utgå från ett vanligt oveganskt. Ta bort äggen. Byt ut mjölken mot en vegetabilisk variant, till exempel havredryck, och öka mängden mjöl så att proportionerna blir cirka 5:4 (dryck:mjöl). Vill du att plättarna ska bli puffiga blandar du i lite bakpulver ihop med mjölet. Lyxigare: rör i lite vaniljpulver och två matskedar socker. Servera plättarna med en god fruktsallad eller med sylt och vispad sojagrädde.

Nudlar och gott

Det här är en annan enkel rätt som passar nybörjare. Koka nudlar enligt förpackningens anvisningar. Strimla en bit purjolök, finhacka en klyfta vitlök och en liten bit färsk ingefära. Stek grönsakerna i lite olja medan du slantar en morot i tunna skivor och öser ner i stekpannan. Häll sedan i ett litet paket sockerärtor och en röd paprika (strimlad). Stek ett par minuter och rör sedan i nudlarna. Smaka av med salt och peppar eller soja. Toppa med rostade cashewnötter och färsk koriander. Servera direkt ur stekpannan.

Som du ser behöver du varken en gjutjärnsgryta, en mandolin eller en avancerad matberedare för att kunna svänga ihop en god, vegansk maträtt att bjuda dig själv och vännerna på.